• kickboks

Kickboks workshop tijdens de Vriendendag

“Maar wat houdt zo’n kickboks workshop “Proef het bewegen” dan precies in?” “Moet ik dan ook echt meedoen? Sportkleding aan?”

Wij mochten voor de derde keer de Vriendendag organiseren voor de vereniging van mensen met een reuksmaakstoornis.

Nadat in de ochtend verschillende presentaties werden gegeven was het ’s middags tijd voor fun en actie. Dit jaar voor het eerst met een workshop ‘Proef het bewegen’, een kickboks workshop onder leiding van Omar Baqi en Natik Tomajev van Rocky Fit uit Apeldoorn.

Een beetje onwennig is het wel. Na een aantal inspirerende presentaties over de mogelijkheden voor mensen met een reuksmaakstoornis worden ineens twee spierbundels aangekondigd.

Al snel klinkt een daverend applaus door de zaal als dagvoorzitter Saskia Paulissen vertelt dat beiden mannen meerdere keren Nederlands kampioen zijn geweest en er zelfs een Europees en wereldkampioen kickboksen voor de groep staat.

De groep verzamelt zich en wandelt over het prachtige terrein van Conferentiecentrum Woudschoten naar het outdoorveld waar de kickboksworkshop gaat plaatsvinden.

Onderweg worden de stootkussens en bokshandschoenen meegenomen, het zonnetje schijnt, alles klaar voor actie!

Een diverse groep van verschillende leeftijden, waarvan een aantal mensen met lichamelijke beperkingen. Velen hebben nog nooit kennisgemaakt met kickboksen.

Voor Omar en Natik des te meer reden om enthousiast aan deze klus te beginnen, want echt iedereen kan hieraan deelnemen, dat zullen zij laten zien.

De warming-up begint: “Ga maar, toe maar, even lekker opwarmen! Rondjes om die grote boom, op je eigen tempo”

Het enthousiasme waarmee de mannen de groep aanspreken werkt aanstekelijk. Schoenen worden uitgegooid, vesten aan de kant geslingerd en al snel rent de hele groep om de boom in de stralende zon.

“Allemaal lekker opgewarmd? Dan gaan we nu beginnen! De ene groep trekt handschoenen aan en de andere groep gaat aan de slag met de stootkussens!”

Al snel verandert het outdoorveld in een heuse kickboksschool. Wat een enthousiasme en fanatisme bij deze mensen! Omar en Natik wakkeren dit nog lekker aan door hun positieve aanmoedigingen. “Goedzo, lekker hoor! Jullie gaan echt heel goed! Linkerbeen voor en toe maar… links rechts links!

De zweetdruppels vloeien rijkelijk en op ieders gezicht prijkt een grote glimlach!

Een dame van 85 die het niet zag zitten deel te nemen aan de kickboks workshop, komt even kijken. “Ik ben toch wel nieuwsgierig wat die mannen aan het doen zijn, als ik wat jonger was geweest had ik namelijk wel meegedaan.”
Maar vandaag op dit veld is er geen beperking om mee te doen! Dus binnen no time heeft ook deze dame de bokshandschoenen aan. Aangemoedigd door de overige deelnemers gaat ze de uitdaging aan tegen Omar.

Het plezier spat er vanaf en de reacties achteraf zijn lovend: “Ik had altijd een wat negatief beeld bij kickboksen, maar wat is dit leuk!”

“Wat is het gaaf om op deze manier met elkaar bezig te zijn zeg”

“Ik ben kapot, maar wat voelt dit heerlijk en wat een leuke trainers!”